ĽUDIA - www.gasoc.sk

Viac ako
100 účastníkov
z celého sveta.

Náš tím

Michal Šľachta

Zakladateľ a riaditeľ
michal@gasoc.sk

Michal je zakladateľom a lídrom Gastronomického spolku. Najviac skúseností má v práci s mladými ľuďmi na Slovensku ale aj v iných krajinách. Venoval sa projektom zameraným na medzinárodnú spoluprácu v oblasti mládeže (medzinárodné výmeny mládeže, školenia, európska dobrovoľnícka služba a pod.). Skúsenosti získal ako účastník aktivít, ale najmä ako organizátor a školiteľ.

Je trénerom v oblasti interkultúrneho učenia, v oblasti ľudských práv a participácie. Už viac ako 12 rokov pracuje s mladými ľuďmi, hlavne s mladými ľuďmi so špeciálnymi potrebami. Od roku 2012 pracuje aj na Úrade splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity ako koordinátor pre oblasť práce s mládežou a administrátor dotačnej schémy. Počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ bol zodpovedný za organizáciu európskej rómskej mládežníckej konferencie v Bratislave s viac ako 250 účastníkmi. Je veľkým milovníkom jedla, histórie stravovania a miluje objavovanie iných krajín a kultúr prostredníctvom gastronómie.

Spolu s ostatnými mladými ľuďmi prišiel s nápadom založiť Gastronomický spolok, pretože verí v silu gastronómie pri spájaní ľudí a búraní bariér medzi nami.

Martin Seman

Komunikačný a organizačný manažér
martin@gasoc.sk

Martin je hlavný organizátor a vždy vybaví aj nemožné. Bez neho si nevieme predstaviť žiadnu akciu, aktivitu, stretnutie. Sedem rokov svojho života strávil v Spojených štátoch amerických, kde bol vlastníkom reštaurácií v Ocean’s city a vo Philadelphii. Mal možnosť vyskúšať si čo znamená pripraviť raňajky aj pre 160 ľudí a zároveň spoznal všetky možné kultúry, kuchyne a prácu v naozaj multikultúrnom tíme. V súčasnosti pracuje ako manažér v IT firme, študuje sociálnu prácu a venuje sa popritom aj práci s rómskou mládežou na Slovensku. Multitasking by mohlo byť pokojne jeho priezvisko.

V Gastronomickom spolku je zodpovedný za projekt Youth Food Hub, komunikáciu a organizáciu aktivít. Spolu s mladými rozbiehajú komunikáciu na sociálnych sieťach a pripravujú aj gastronomický časopis pre mladých.

Patrik Turošík

Manažér pre medzinárodné vzťahy a spoluprácu
patrik@gasoc.sk

Patrik vyštudoval medzinárodné právo a medzinárodné vzťahy na Universidad de Granada v Španielsku a špecializuje sa na oblasť verejnej diplomacie. V rámci Gastronomického spolku je odborným garantom témy gastrodiplomacie a je koordinátorom pre medzinárodné vzťahy a spoluprácu. Miluje cestovanie a objavovanie miestnej gastronómie v jednom, čo je preňho hlavnou inšpiráciou pri práci pre GASOC.

Patrik má bohaté skúsenosti s projektovým manažmentom a s prácou s mládežou, predovšetkým v oblastiach mládežníckej participácie a interkultúrneho rozvoja. Okrem toho pôsobí na Ministerstve hospodárstva SR na odbore podnikateľského prostredia.

Olinka Kováčová

Junior projektová manažérka

olinka.kovacova@gasoc.sk

Olinka je študentkou na obchodnej akadémii. Ako všetkých u nás ju baví jedlo, najviac pečenie koláčov. Z gastronómie má zatiaľ praktické skúsenosti, ktoré získala na rôznych brigádach, kde si vyskúšala prácu čašníčky. V budúcnosti by chcela mať vlastnú cukráreň.

V Gastronomickom spolku je súčasťou tímu pre projekt Youth Food Hub, v rámci ktorého sa venuje najmä dobrovoľníckym aktivitám a príprave aktivity “komunitná kuchyňa”.

Michal Ferko

Junior projektový manažér

michal.ferko@gasoc.sk

Michal študuje na hotelovej škole ako kuchár a samozrejme má veľký vzťah ku gastronómii a hlavne k príprave jedál. Je presvedčený, že každý kuchár dáva do jedla, ktoré pripravuje kúsok samého seba, najmä srdce a vášen pre varenie. Aj keď je ešte len študent, každé jedlo čo pripravuje, robí s nadšením a snaží sa vytvoriť to najlepšie jedlo aké len vie. Chce spoznať gastronómiu a kultúru iných štátov a aj ich zvyky a načerpať nové skúsenosti, naučiť sa niečo nové. Rád ochutnáva novinky, najmä také, aké je tu na Slovensku ťažko nájsť. V budúcnosti chce mať vlastnú reštauráciu, do ktorej by dal všetko čo som sa za celý svoj život naučí, všetky svoje terajšie aj budúce skúsenosti.

V Gastronomickom spolku je súčasťou tímu pre projekt Youth Food Hub, v rámci ktorého sa venuje najmä príprave aktivity “social kitchen”.

Majka Berkyová

Junior projektová manažérka

majka.berkyova@gasoc.sk

Majka vyštudovala obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici. Prvý projekt, na ktorom u nás pracovala bola medzinárodná výmena mládeže s mladými ľuďmi z desiatich krajín, kde mala možnosť na vlastnej koži si vyskúšať, čo znamená realizácie takého veľkého projektu. Fascinuje ju najmä rôznorodosť, s ktorou sa stretávame nielen pri jedle, ale aj pri jeho príprave, prezentácii, úprave a pod. Zaujímajú ju novinky v oblasti potravín a najmä futuristické vychytávky. Majka je okrem toho tanečníčka a cez učenie mladých ľudí k tancu mala možnosť spoznať prácu s mládežou a rovesníkmi.

V Gastronomickom spolku je súčasťou tímu Gastrodiplomacia, v rámci ktorého sa venuje medzinárodným aktivitám a spolupráci. Majka by chcela počas života ochutnať všetky jedlá sveta 🙂

Michal Bučko

Junior projektový manažér

michal.bucko@gasoc.sk

Ďalší z Michalov v našom tíme v súčastnosti študuje psychológiu na vysokej škole. Z gastronómie ho zaujíma najmä rôznorodosť, ktorá je typická pre každý štát sveta. Rád by spoznal čo najviac zahraničných kuchýň, ale nechcel by sa zamerať len na konzumáciu jedál, ale taktiež i na jeho prípravu. Rád by spoznal rôzne pravidlá stolovania, národné zvyky, tradície a suroviny, ktoré sú pre určitý národ typické. Podľa Michala je jedlo ako nástroj spoznávania nových ľudí, však nie nadarmo sa traduje „Láska ide cez žalúdok.” Ako hovorí “V dnešnej dobe je potrebné hladať nástroje mieru, a čo asi tak iné by nás mohlo zmieriť lepšie ako jedlo. Však jesť z nás musí každy bez rozdielu na farbu pleti, výzoru a národnosti.”

V Gastronomickom spoku je Michal súčasťou projektu Food policies, v rámci ktorého sa venuje vzťahu medzi systémami stravovania a životným prostredím.

Daniel Záslav

Junior projektový manažér

daniel.zaslav@gasoc.sk

Daniel je vyučený čašník a najviac ho baví príprava jedál pred zrakom hostí, je to pre neho jedna z možností pri ktorej môže ukázať svoje zručnosti priamo zákaznikovi. Byť čašníkom teda pre neho neznamená ”len” roznášať jedlá. Ľudí fascinuje dokončovanie jedál, ako je napríklad jednoduché flambovanie, príjemná vôňa im pomôže jedlo si naozaj vychutnať. Zaujímajú ho aj bylinky z “iných svetov”, ktoré majú liečivé účinky. Okrem toho, že ho láka spoznávať a ochutnávať svet, venuje sa Daniel aj modernému tancu.

V Gastronomickom spolku je súčasťou tímu Youth Food Hub, kde sa venuje príprave projektu “community kitchen”.

Mário Lacko

Junior projektový manažér

mario.lacko@gasoc.sk

Mária najviac baví krása jedál, ich príprava a úprava. Keďže je vyučený čašník, rád pripravuje a nastiera stoly, baví ho komunikácia s ľuďmi a veľmi rád prezentuje jedlá pred inými. Či už je to flambovanie, degustácie vína alebo kávy, doslova sa v tom vyžíva. Najmä káva ho baví najviac, chce si urobiť aj baristický kurz. Spoznať rôzne zahraničné nápoje, miešanie drinkov, ochutnávanie vín, ktoré sú na Slovensku málo známe a pod. Jeho najväčším snom je otvoriť si nezvyčajnú prevádzku, ktorá bude lákať možnosťami ochutnať rómske jedlá, ale jedlé z takmer neznámych krajov sveta, maličkých ostrovov, africkej džungle alebo arabskej púšte. Vo svojej vysnívanej reštaurácii by chcel mať povolený prístup aj pre ľudí s domáciími zvieratkami, ktorým by vyhradil špeciálny priestor a aj jedlo.

V našom spolku je Mário súčasťou tímu Gastrodiplomacia, kde sa venuje medzinárodným aktivitám a spolupráci.